Over Martina

Geboren in Ierland en opgegroeid in Dublin, heb ik van zelfsprekend mijn hele leven lang bijna niets anders gedaan dan muziek maken en samen zingen met familie en vrienden. Dit was onze manier van samenzijn, verhalen en emoties delen en plezier maken.  

Vanaf mijn vierde jaar, zat ik op dansles (Tap-, Irish-, en Moderndans). Toen ik zeven jaar was, zong ik voor het eerst solo en vanaf dat moment wist ik zeker dat ik voor altijd wilde zingen. Ik heb mij laten trainen in meerder genres van zang o.a. klassiek en jazz bij The Bel Canto School of Singing. Daarnaast speelde ik in musicals en heb ik tien jaar lang klassiek piano en muziek theorie gestudeerd aan the Royal Irish Academy of Music. Na de middelbare school ging ik meteen de music business in als professionele zangeres, waarin ik jaren lang werkte als soliste-, en backingvocalist bij vele grote nationale en internationale artiesten zoals bijv. The Dubliners en The Rolling Stones.

In 1993 heb ik de backingvocals gezongen voor het Ierse, winnende lied van het Eurovisie Song Festival. Toen ben ik in contact gekomen met Nederlandse vocalisten en een jaar later besloot ik te immigreren naar Nederland. Ik woon sinds 1994 in Utrecht. Ik ben in Nederland professioneel blijven zingen en werken met veel bekende artiesten en muzikanten zoals Spandau Ballet, Lee Towers, Willeke Alberti en het Metropole Orkest.

Ik begon mij echter steeds meer te verdiepen in muziek en zang in de bredere zin. En vooral de helende kracht van muziek. In 2002 heb ik de opleiding Muziektherapie (ook deels drama-, en beeldendtherapie) gedaan en vanuit mijn stage ben ik aangenomen als muziek(en drama)therapeut bij Altrecht Ggz midden Nederland. Daarnaast werkte ik voor drie jaren in het voortgezet onderwijs als Muziekdocent. In de tien jaren dat ik bij Altrecht heb gewerkt ervaarde ik steeds meer hoe effectief muziek en zang werken in het behandelen van klachten en in de bevordering van een gezonde persoonlijke ontwikkeling. Ik heb een vervolgopleiding Sensorimotor Psychotherapy gevolgd en afgerond en ben vervolgens elementen ui deze lichaamsgerichte behandelmethode gaan koppelen aan mijn muziektherapie werkwijzen bij het behandelen van complex-, en hechtingstrauma.

Tijdens mijn jaren werkend in het Ggz ben ik blijven zingen en werd ik er steeds meer van overtuigd hoe ongelofelijk krachtig muziek en zingen zijn. Ik wilde dat meer mensen konden ervaren wat ik ervaarde. Toen ben ik zangles gaan geven en heb ik een klein koor opgestart voor mijn collega’s bij Altrecht. Dit gaf zoveel energie en plezier dat ik besloot een Utrechts koor op te richten en te gaan dirigeren. In januari 2014 is mijn eigen Utrechts vrouwenkoor ‘The Tobin Singing Society’ geboren, en inmiddels gegroeid tot een honderdkoppig enthousiast en energiek vrouwenkoor.

In 2015 ben ik mijn eigen praktijk gaan oprichten als muziektherapeut, koordirigent en zangcoach. Naast mijn therapeutische werk, geef ik zanglessen, workshops en coach ik professionals in het betere gebruik van stem, lichaam en overal performance. Ik maak koorarrangementen en dirigeer meerdere koren. En ik blijf zingen.

Ik heb fantastische werk. Dat ik dagelijks middels muziek en zang iets positiefs kan betekenen voor zo veel bijzondere mensen is een zegen.

Zingen is helend. Samen zingen is magisch. Muziek is medicijn.